Kalliolla kukkulalla 810 m² paratiisia. Muutin Turusta Göteborgiin 1971, kirjotan suameks. Lukemisiani ja kirjavihjeitäni löytyy täältä.

36 uurnaa av Sirpa Kähkönen

36 uurnaa : väärässä olemisen historia (2023) av Sirpa Kähkönen.
Författare Sirpa Kähkönens mor Riitta (f. 1941) dog mars 2022 efter lång tids sjukdom. Under sin livstid hade hon svårt att ta emot kärlek.
I den stora familjegraven finns det plats för 36 urnor.
Kirjailija Sirpa Kähkösen äiti Riitta (s. 1941) kuoli maaliskuussa 2022 pitkään sairastettuaan. Eläessään hänen oli vaikea ottaa rakkautta vastaan. "En sure kuolemaasi, suren elämääsi", Sirpa Kähkönen kirjoittaa tietäen hyvin, että äiti ei pitäisi lauseesta ja toteaisi sen kuultuaan yksikantaan: "Teeskentelet." Riitta oli atleettinen, kaunis ja lahjakas. Kuusitoistavuotiaana koettu liikenneonnettomuus muutti hänen elämänkulkunsa totaalisesti. Kirjassaan Kähkönen kuvaa 1950-luvun tytön elämää ja onnettomuuden jälkeistä dramaattista murrosta Riitta-äitinsä päiväkirjojen kautta. 36 uurnaa kertoo tanssilavoista, murtuneesta mielestä, liehuvista helmoista, 60-luvun äidistä, amfetamiinia sisältäneistä Mirapront-laihdutuspillereistä, ahdistuksesta, vihasta ja psykoosin hetkistä.

    "Vanha, suuri hauta säteileekin paitsi vainajien läsnäoloa myös erityisen voimakkaasti poissaoloa. Säteily on tunkeutunut kaikkien haudalla käyneiden mieleen ja ruumiiseen, se on ulottunut perimään saakka. Velvollisuus vainaita kohtaan oli painavinta; elävät jäivät sille toiseksi." (sid 20)

2 kommenttia:

Rita A kirjoitti...

Ei kuulosta helpolta elämältä 🌹🖤
Kiitos esittelystä.

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Rita A, hyvä kirja jotka luimme suomalasessa Lukupiirissä.