Kalliolla kukkulalla 810 m² paratiisia. Muutin Turusta Göteborgiin 1971, kirjotan suameks. Lukemisiani ja kirjavihjeitäni löytyy täältä.

Muotoleikkausta

Leena sanoi että ei pidä muotoleikkauksesta.Sama pensas leikkaamatta ja leikattuna (KUVAT suurenee).Niitty korostuu kun muotoleikkaa, vastakohdat tulee esille.Ilman leikkaamista ei villi haapa olisi enää kalliollamme.

24 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Olet oikeassa, tässä sopii muotoonleikkaus tosi hyvin, muodot vastakohdat korostuvat. Olen jokskus nähnyt tavallisia koivuja leikatun muotoon, siis aikuisiässä olevia koivuja...melkein pääsi itku, multa siis, ei koivuilta, varmaan niiltäkin. Mutta on paikkoja, missä se sopii muihin kasveihin, kuvassa näkyy, miten muoto selkeyttää!

tia kirjoitti...

Jos tuo olisi saanut kasvaa ilman leikkausta, olisit varmaan leikannut hetken kuluttua hiukan alempaa ;-)

Unelma kirjoitti...

Koivun muotoleikkauksesta en minäkään pidä, mutta tämä haapa näyttää leikattunna oikein tyylikkäältä. Pensasaitoja on myös leikattava, muutoin tulisi kunnalta noottia. Kävelyteitä ei saa tukkia.
Meillä on kadun varrella myös kauniita punavartisia kanuukkapensaita, niitä on pakko leikellä, muutoin tukkisivat koko väylän.

♥ Hannele kirjoitti...

Vilukissi, koivutkin voi kauniisti muotoleikata samalla tavalla kuin haapani, mutta on aloitettava pienestä puusta. Miehet ei yleensä osaa tuota hommaa :)

Tia, haapamme kasvaa suoraan kalliolla, täysikasvuinen puu ei kävisi.

Unelmä, näytämpä kauniin koivun joku kerta, tuosta linkistänikin löytyy. Kanukkapensaita pitää leikata, koska se kaunis punainen väri vain uusissa oksissa.

ii kirjoitti...

Minulla ei ole kyllä mitään muotoonleikkausta vastaan, en usko, että kasvit kärsivät siitä. Mutta bonzait joskus säälittävät, niistähän karsitaan myös juuria.

♥ Hannele kirjoitti...

ii, kasvit eivät ehdottomasti kärsi leikkaamisesta, jos tekee sen oikeaan vuodenaikaan. Hedelmäpuut on paras leikata loppukesällä, silloin ei tule vesiversoja niin paljon.

Taina kirjoitti...

Kiva, kun kävit kylässä ja ihan blogi sinulla :) Nukkekoti Jie

hanne kirjoitti...

Täälläpäin yhdellä pihalla joku pensas on muotoiltu volkkrin muotoiseksi. En tykkää!
Mutta tuo haapa näyttää hyvältä..

♥ Hannele på Hisingen kirjoitti...

Taina, kiitos, kiva kun piipahdit.

Hanne, monet pehmeät muodot on parempia, kuin ihan villinä kasvava. Usein hyvä ratkaisu, jos on vähän tilaa, ei tarvitse poistaa.

Allu kirjoitti...

Käytkös myös Ruotsin ulkopuolella leikkaamassa? Saksassakin asti??

♥ Hannele kirjoitti...

Allu, oikeestaan leikkaan vain omiani, ja sisareni. Neuvoja ja vihjeitä annan Topiary-blogissani.

Hanni kirjoitti...

Sana "muotoleikkaus" saa mulla ainakin tietyn vision päähäni, englantilaiset puutarhat, joissa pensaat on leikeltu geometrisiin (lue: tylsiin) muotoihin, tai ne leikkomalla pilatut koivut (lapsuuskodin naapurin koivut oli kammottavat pallukat). Mutta tuo sun leikkaus on onnistunut, luontoa on vähän paranneltu, mutta ei raiskattu.

♥ Hannele kirjoitti...

Hanni, ymmärrän, monet käsittävät sanan väärin. Minä kyllä tykkään niistä villeimmistä geometrisistäkin muodoista. Pilkotuilla kouvuilla EI toki ole mitään tekemistä muotoleikkauksen kanssa...

Amalia kirjoitti...

kannatti leikat on tois hyvän näköinen.

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Skotlannissa oli upeita muotoon leikattuja puita. Yksi patsaskin puksipuusta!

Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

♥ Hannele kirjoitti...

Amalia, olen leikellyt haapaani 20 vuotta.

Tuure, eikö olekin, tykkään niistä,
mukavaa viikonloppua sinullekin.

Harakka kirjoitti...

Mä tykkään näistä sun leikatuista puistasi ja pensaista.
Hienoja katsella!

♥ Hannele kirjoitti...

Harakka, kiva, linkistäni löytyy lisää kuvia.

Leena Lumi kirjoitti...

Leena on oppinut puutarhakirjoista,e ttä luonnonpuita ei koskaan pitäisi leikata. Meillä on naapuri, joka 'muotoilee' kaiken koivuista vaahteroihin. Näyttää luonnottomalta ja koko alueen arvo kauniilla saarella kärsii.

Äitini on myös kova muotoleikkaamaan. Hänellä on oikein intohimo siihen.

Mutta nämähän ovat vain makuasioita: Mikä näyttää toisesta kauniilta, näyttää toisesta rumalta ja päinvastoin.

Mukavaa viikonlppua, Hannele!

marjukka kirjoitti...

Kuten Leena Lumi totesikin, nämä ovat makuasioita, toiset tykkää ja toiset ei! Ainakin nuo sinun leikatut puusi ovat kauniita!

♥ Hannele kirjoitti...

Leena Lumi, torstai vasta.. Minä olen myös lukenut monta puutarhakirjaa, matkustellut ja itse kokeillut, pari vuosikymmentä. KAIKKI puut ja pensaat voi periaattessa muotoleikata, olen nähnyt kuninkaallisia tammekja, paavin magnolia Vatikaanisssa, sun muuta. Vastakohdar KOROSTAVAT toisiaan.

Marjukka, sitähän on niin monenlaista.

♥ Hannele kirjoitti...

Leena Lumi, minä olen myös lukenut monta puutarhakirjaa, matkustellut ja itse kokeillut, pari vuosikymmentä.
KAIKKI puut ja pensaat voi periaattessa muotoleikata, olen nähnyt kuninkaallisia tammia, paavin magnolia Vatikaanisssa, sun muuta. Vastakohdar KOROSTAVAT toisiaan.

Marjukka, sitähän on niin monenlaista, monilla mielipiteitä edes tietämättä asiasta.

Rita kirjoitti...

Tuo sinun tapasi leikata vaikuttaa hyvin luontevalta ja siksi sopii hienosti ja näyttää kauniilta kokonaismaisemassa. Varovasti olen itsekin kuusia leikannut.

♥ Hannele kirjoitti...

Rita, kuusi on hyvin kiitollinen muotoleikkaukseen.