Kalliolla kukkulalla 810 m² paratiisia. Muutin Turusta Göteborgiin 1971, kirjotan suameks. Lukemisiani ja kirjavihjeitäni löytyy täältä.

Oikeet miehet

Oikea mies jää kotiin lapsensa kanssa ja jakaa ajan vaimonsa kanssa. Nainen ei saa olla kauan kotona, menee hyvät työt ja eläkkeet. Siksi tärkeetä, että ollaan kotona lasten kanssa vuorotellen. Ruotsissa saa mies hävetä, jos ei yhtään kotona lastensa kanssa, laki pakottaa kuukauteen, monet isät jää kauemmin. Entinen mies-pomoni oli kotona lastensa kanssa 2 kertaa 6 kk, me ei edes huomattu että hän poissa isyyslomalla. Mies ei ole tärkeempi työpaikalla kuin mitä nainen on. Ruotsissa saa hävetä, jos mies ei yhtään kotona lastensa kanssa.
Leena teki juttua naisen valinnoista.

13 kommenttia:

vilukissi kirjoitti...

Ja mikä onkaan paras tapa isänkin oppia tuntemaan lapsensa!

Avatar kirjoitti...

Voi mikä nöpöliini, tuo vauva!

Hanna kirjoitti...

Aivan ihanainen nyytti tuossa kuvassa.

Kyllä isällekin on hienoa saada olla kotona pienen ihmisenalun kanssa.

RouvaHoo kirjoitti...

Tuohan on aivan upeaa. Täällä isyyslomaa ihan yksi kokonainen päivä... isä voi lyhentää 6 äidin kuukauden äitiyslomaa ja olla 2 viikkoa kotona, viime vuonna taisi tulla joku mahdollisuus täysin palkattomaan lomaan, pitäisi tarkistaa. Eli paljon on vielä Irlannilla oppimista pohjoismaista.
Taidankin lähteä tarkistamaan lomaoikeuksia, vaikkei enää meillä ajankohtaisia.
palailen,
Heljä

♥ Hannele kirjoitti...

Vilukissi, ehdottomasti, hyvä sekä isälle että lapselle.

Avatar, eikö olekin, utelias jo.

Hanna, väärinhän että isiltä viedään se kontakti.

Heljä, mieheni sai isyyslomaa 11 päivää jopa ARMEIJASTA, kun eskoisemme syntyi. Kaikista säännöistä on itse tiedettävä täälläkin, kukaan ei tule kertomaan. Äitiysloma-ajasta saa eläkepisteitä, mutta pitää itse ilmoittaa.

Harakka kirjoitti...

Se on hienoa, että isäkin oppii hoitamaan pikkusiaan.
Tasaarvoa se on, ja se on hienoa!

♥ Hannele kirjoitti...

Harakka, tärkeä myös naiselle päästä töihin, kun kerran koulutus on, ja eläkettäkin pitää saada (ja todellisuudessa puolet avioliitoista päättyy eroon).

Inkivääri kirjoitti...

Minä en olisi hennonut jättää vauvojani isillensä - tästä voipi tulla yksi iso ongelma lisää parisuhteeseen8)

Miksi isä ei voi oppia tuntemaan lastaan vaikka kävisi töissä? Tunteehan äitikin lapsensa vaikka menisi töihin, kun vauva on 10 kk.? Vai eikö työssä käyvä äiti tunne lastaan? Eihän koko lapsen tuntemus perustu vain ensimmäisiin kuukausiin...

Meillä kyllä Isännyys on pitänyt isyyslomansa ja oli myös puolipäivätöissä, kun pojat olivat pieniä, mutta minä myös olin kotona.

En tiedä, ovatko nämä miehen ja naisen tasa-arvolähtökohdista tehdyt ratkaisut aina niitä, jotka ovat parhaaksi lapselle...? Tosiasiassa kun mies ei voi lasta kantaa eikä imettää, mutta silti ovat maailmansivu lapsiansa rakastaneet ja kasvattaneet. Silloin kun nainen on viimeisillään raskaana ja synnytyksestä toipumassa hän tarvitsee jonkun tukea ja yleensähän se tuki on lapsen isä - hän tekee sen vähintään yhtä paljon rakkaudesta lapseensa kuin rakkaudesta puolisoonsa:)

♥ Hannele kirjoitti...

Inkivääri, tuollaista vähän tunsin, mutta pakotin muunkin perheen ottamaan vastuuta kaikisssa asioisssa; Siivoomisessa, ruokaostoksissa. Kyllä he pikku hiljaa oppivat. Tärkeetä että saavat tehdä OMALLA tavalla, eikä kirjotella lappuja ;)

Ei imetetä täyttä vuorokautta 6 kuukautista vauvaa. Meillä isä sai ottaa vauvan hoidoksi ILLALLA, että minä pääsin lepäämään.Ruotsissa on vanhemmuus-loma 18 kuukautta, kyllä isästä on paljon hyötyä 1-vuotiaalle.

RouvaHoo kirjoitti...

Tarkistin ja itseasiassa, työnantaja antoi sen yhden päivän isyyslomaa hyvää hyvyyttään miehelleni, sillä "Paternity leave is not recognised in employment law in Ireland" eli isyyslomaa ei ole lainkaan. Äitysloma on 26 viikkoa ja sen päälle voi ottaa 16 viikkoa palkatonta. Uutena on tullut vanhempainloma, jota voi ottaa 14 viikkoa isä tai äiti. Jos äiti imettää, hänelle suositellaan annettavaksi imetys / lypsytaukoja... Että tälleen täällä.

Leena Lumi kirjoitti...

Mieheni on hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeää isälle on varhainen kontakti lapseen. Ensimmäisen avioliittonsa aikana hän ei ollut mukana synnytksissä, eikä voinut pitää yhtään isyyslomaa, koska ei sellaista ollut. Tokis uhde lapsiin oli urheiluharrastusten aj muiden kautta, mutta jotian jäi aina puuttumaan.

Kun meidän iltatähti syntyi, se menikin sitten keisarinleikkaukseksi, siihen asti eli monta tuntia isä mukana, mutta MINÄ olin nukutuksessa, kun isä pesi lasta, puki eka kerran ja sitten he katsoa napottivat toisiaan pitkään. Mieheni aina sanookin, että 'tyttö katsoi häntä hyvin tarkaan heti aivan kuin miettien, että: Hei, kelpuutanko tuon isäksi...hmmm;-)' Ja sitten mieheni teki liike-elämän johtoportaassa tapahtuvaksi jotain aivan sopimatonta: otti kaksi viikkoa isyyslomaa tai lomaa. En enää muista saiko silloinkaan vielä sitä lain puolesta, mutta tapahtuma herätti huomiota.

Minä sain sitten levätä ja toipua ja kerätä voimia tulevaan mullistukseen ja isä ja tytär loivat juuri semmoisen suhteen, mitä isä-tytär -suhde parhaimmillaan on. Ja se on kestänyt!

Daniel kirjoitti...

Annat e det här i Finland.. jobbar på statlig instans å kan säga att det e ovanligt bland män.. "man kan ju inte vara borta sååå länge från jobbet" va ska folk, arbetskollegor å chefen säga?

♥ Hannele kirjoitti...

Heljä, ihmekö ettei kukaan viitti niitä lapsia tehdä :)

Leena, joo, mieheni on leikannut neljä napanuoraa, ja totta kait eka pesu on isän työ (Ruotsissa nykyään odotetaan joku päivä). Keisarileikkauksen ja kaksosia synnyttänyt saa pitempää lomaa, siis isäkin. Mutta ne urheilevat teinitkin tarvitsevat vielä isää.

Daniel, kvinnor är också viktiga på sina arbeten, och egentligen är ingen helt oumbärlig.