Kalliolla kukkulalla 810 m² paratiisia. Muutin Turusta Göteborgiin 1971, kirjotan suameks. Lukemisiani ja kirjavihjeitäni löytyy täältä.

Kuka saa kirjoittaa kritiikkiä?

Helsingin Sanomissa laitettu kyseenalaiseksi kirjallisuus-blogien liiasta henkilökohtaisuudesta: "Monissa kirjoituksissa arvioon sekoitetaan henkilökohtaisuutta."
Mielestäni on pysyttävä mukana ajan muutoksissa. Ammattilaiset koulussa käyneet kirjallisuus-kritiikot "pelkäävät" näitä kirjallisuus-blogeja, koska ne tekevät heidät "työttömiksi". Ruattissa on jo tämä homma tajuttu, kriitikot laskevat kirjallisuus-blogit mukaan näihin hommiin, ja monet kirjailijat tekevät omia blogeja. Jos ei pysy ajassa mukana, saa istua yksin Helsingin Sanomien kivikautisena toimittajana.Yliopistolla juuri tällä viikolla keskusteltiin tälläisistä blogi-kirjailijoista (tarkoitan 'oikeita' kirjailijoita, jotka aktiivisia myös blogeissaan), he yksi osa tästä kirjakulttuurista. Blogaajat ovat vahvoja. Lumiomena ja Leena Lumi tuosta myös kirjoittaneet. Minun ikioma kirjasto täällä.

13 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Hannele, Suomi tulee aian Ruotsin perässä, Niin varmaan ja toivottavasti myös tässä aiheessa.

Linkitän tämän!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Leena Lumi, noin olen nähnyt monessa asiassa (vaikka monet joskus luulleet että hunompaan suuntaan :)

Unknown kirjoitti...

On tietysti totta sekin, että SUomi on niin loputtoman pieni - englanninkielisillä kirjablogeilla voi olla 1000 lukijaa ja luulen, että niiden pitäjät elävät sillä: eli saavat palkaa arvosteluista ja toimivat tiettyjen kustantamojen palkkalistoilla. Ruotsinkin "markkina-alue" on huomattavasti suurempi ottaen vielä huomioon senkin, että pohjoismaalaiset voivat lukea myös toistensa kirjoja jos haluavat ja viitsivät.

Mutta olenkin ihmettelyt miksei kirjablogeja käytetä enempää kirjojen markkinoinnissa, keksin heti monta tapaa tehdä sitä - ehkäpä syy nyt sitten löytyi tästä hesarin artikkelista: jos asenteet on tätä luokkaa niin eipä siitä sitten mitään tule. Mutta pikku hiljaa muutosta varmasti tapahtuu.

Hanneles bokparadis kirjoitti...

anni.m, minä olen myös ajatellut Suomen "pienuutta", vähempi määrä lukijoita, kirjat vaikuttavat niin kalliiltakin. Mutta eivät blogit vähennä lukemista, päinvastoin (harvat blogit tienavaat rahaa, se on vain harrastus).
Ruotsissa onneksi blogaajat eivät piittaa "auktoriteettien" mielipiteistä, sehän niiden idea on, olla riippumattomia. Eihän muuten tapahdu mitään kehitystä tai muutosta..

Leena Lumi kirjoitti...

Anni, kustantajat ovat jo löytäneet blogit markinoinnissa. Eivät he haraa yhtään vastaan, eivätkä kirjailijat. Minutkin on jo jopa linkitetty erään kustantamon nettisivuille, mutta teen silti krijoja sen mukaan, mikä minua kiinnostaa. Joskus kyllä jo sen mukaan, minkä arvelen lukijoita kiinnostavan...

Daniel kirjoitti...

Bra med bloggar så allas röst blir hörda. Synd att inte bloggkulturen har slagit igenom ordentligt som i sverige!

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Leena Lumi, jokainen omalla tyylillä..

Daniel, Finland kommer, om tio år ;)

Maireanna kirjoitti...

Hui, säikähdin jo, että saako sinulle kommentoida :-0
Mutta sinulla olikin oikeeta asiaa kriitiikistä.
Totta. Suomi kulkee jäläkijunassa..jospa tässäkin edistyttäisiin. Ja blogit on uusi aluevaltaus kirjoittavalle sielulle, uusi ja antoisa!

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Anna, tosi, kirjablogit vain innoittavat lisään lukemiseen, tässä on vain voittajia.

Rita kirjoitti...

Joo,on pysyttävä mukana ajan muutoksiss! Blogit ovat tätä päivää ja toimivat mainioina foorumeina "tavallisten" ihmisten käytössä.

isopeikko kirjoitti...

Kansalaisjournalismia seuraa kansalaiskriitikot :)

Harakka kirjoitti...

Tykkään, kun täällä on blogeissa sellasia, että voisi sanoa kirjailijoiksi, niitä on kiva täällä lukea ja arvostan niitä, ja heidän kirjotuksiaan.
Lisää vaan tulemaan, hyvä asia tämä blogi!

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Isopeikko, noin se taitaa olla :)

Harakka, eikö vain, blogi-maailma on jännää, oppii paljon ja "tapaa" paljon kivoja ihmisiä.