Kalliolla kukkulalla 810 m² paratiisia. Muutin Turusta Göteborgiin 1971, kirjotan suameks. Lukemisiani ja kirjavihjeitäni löytyy täältä.

Ennen sarastusta

Ennen sarastusta (The Nature of Water and Air), jonka amerikkalainen Regina McBride on kirjoittanut, tuli postissa jo syksyllä. Leena Lumi sai kuninkaallisen kukan puutarhaansa, tehtiin vaihtokauppa. Kirja on kiinnostavaa luettavaa, sisältää vanhoja isoja taloja, karua irlantilaista maisemaa, kansantarinaa ja mytologiaa. Irlantilaiset ovat tunnettuja saduistaan. Päähenkilö Glodagh on toinen kaksosista, heidän äiti rauhaton kulkijanainen Agatha, joka suosii eniten heikompaa sisarta, joka kuolee jo lapsena. Äiti Agatha unohtaa joskus antaa ruokaa lapselleen, hän ei välitä paljonkaan Glodaghsta, joka kaipaa rakkautta. Agatha-äiti ei näytä paljon hellyyttä Glodaghia kohtaan, joka vakoilee äitinsä joka liikettä. Ei olekaan kuolleen isän haamu, vaan äidin rakastaja, joka liikkuu öisin isossa puoliautiossa talossa. Äidin rakastaja on kulkijamies, johon myös Glodagh ihastuu aikuisena.
Tämä 39 vuotias Agnus kuvataan paremmaksi ja hellemmäksi rakastajaksi kuin nuori pojankloppi. Angus on kielletty rakkaus, ilman sitä olisi kirja ollut parempi. Ja vähemmän salaperäinen.Glodagh kasvaa palvelijoiden ja luostarin nunnien seurassa äidin kuoleman jälkeen, äiti takaisin mereen, hylkien luo. Pinnallisesti mainitaan irlantilaisten paikkoja; Wicklowin vuoret, jossa kävin viime vuonna. Maisemakuvaukset eniten kuraisia peltoja, ja jyrkkiä vuoria meren rannalla, kuten Aransaaret. Lopulta Glodagh antaa äidilleen anteeksi, ymmärtää tämän pelot ja huolet. Musiikkikin alkaa taas kiinnostaa. Kirjassa mainitaan myös lyhyet runosäteet William Butler Yeatsin runoista: Hullu kuin usva ja lumi, Sidhen ratsastus ja Rukous tyttäreni puolesta (Aale Tynnin suomentamana). On muuten olemassa irlantilainen filmi: hyljenaisesta.
Voisi ehkä tätä kirjaa vähän verrata irlantilaiseen Edna O'Brieniin, joka myös kirjoittaa tyttöjen kehityksestä ja kasvusta naisiin ankarien nunnien seurassa. Ednaa ei ole käännetty paljon suomeksi, mutta hänen kuuluisa Maalaistytöt (Country Girls Trilogy, 1960) löytyy. Edna O'Brien on kirjoittanut monta kirjaa ja katolinen Irlanti on kieltänyt hänen kirjojaan. Hän on aina omalla tavallaan naisten puolella.

5 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Arvasin, että tuo kielletty rakkaus on sinulle se, mistä et ainakaan pidä, mutta eihän Glodagh tiennyt sitä, että Agnus oli....

Me olimme muuttamassa juuri Galwayhin, jossa iso osa kirjan tarinaa tapahtuu. Kävimme jopa koeasumassa siellä. Galway on vastapäätä Aransaaria.

Irlanti on meille ihana matkakohde, mutta ei vakituinen asuinpaikka.

Taisit kuitenkin enemmän pitää. Minusta Irlannin mytologia on kiehtovaa.

Riitta Sinikka kirjoitti...

Mukavaa päivää!

Hanneles bokparadis kirjoitti...

Leena Lumi, kiva tuossa kirjassa että paljon paikkoja, joissa jopa olen itse käynyt. Ja kirjoista tuttuja paikkoja, myös nuo runoilijat.

Riitta Sinikka, sitä samaa!

Anonyymi kirjoitti...

Jahas.... täällähän taitaa olla hyviä lukuvinkkejä!

Hannele på Hisingen kirjoitti...

d-malli, useammin toki kirjoitan ruattalaiseen kirja-blogiini.